torsdag 24 februari 2011

Den "lätta" vintern?

Jag har i ganska många år av mitt vuxna liv lidit av vinterdepressioner. Det tog ett tag innan jag förstod att det var det som det var. Men när jag för tredje året i rad vid samma tid kände att jag behövde bryta upp från allt i livet efter en intensiv tids tristess och nedstämdhet, insåg jag att det var depression som det handlade om. Skönt att se ett mönster.

Något år fick jag piller för att hantera det, fast ganska snart fick jag kontakt med en oerhört bra husläkare som nämnde ljusterapi för mig. Av olika anledningar blev jag aldrig remitterad till ljusterapin på lokal här. Istället skaffade vi en ljusterapilampa. Och det hjälpte faktiskt riktigt bra. Tiden mellan mitten av januari och slutet på mars kändes genast lättare. Sen kom graviditeter och de första småbarnsåren emellan och det verkade som att den hormonella situationen i min kropp förändrats ganska radikalt. Och då slarvade vi rejält med lampan. Den kom nog faktiskt inte ens fram under något av åren. Fast behövdes inte heller, tydligen.

I år är den framme och har varit framme sedan någon gång under sen höst. Lillasyster har fått för vana att tända den vid varje måltid. Ljuset är varmt och skonsamt och allt annat än störande trots sin styrka.

Och jag måste säga att jag mår bra. Trots för lite sömn, lite för mycket förkylning där precis efter jul, för mycket jobb och en och annan konflikt. Trots torrsprickor i händerna och ibland olidligt trotsande barn.

Kanske är det ljusterapin. För vintern är sannerligen inte varmare, mer skonsam och kortare än vanligt. Kanske är detoxen en av anledningarna. Kanske är den andra nästan urdruckna flaskan Mivitotal en bidragande orsak? Eller så är det alltihop tillsammans.

Jag vågar nästan inte andas det... men vintern har varit hanterlig i år.

8 kommentarer:

  1. Vad skönt! Glad för din skull. Vad är det för lampa ni har skaffat? Vi har en väckningslampa från Philips och bara den gör stor skillnad för våra morgnar, så jag kan tänka mig att en riktig ljusterapilampa kan göra underverk.

    SvaraRadera
  2. Ljusterapi verkar så vettigt. Och jag tycker också att den här tiden är svår, från januari till april. Men vissa år går bättre ändå. Har också en wake up light lampa, jätteskönt att vakna till. Kan rekommenderas.

    SvaraRadera
  3. Härligt. Vad kostar en sån där ljuslampa? Kanske man skulle prova lite. :)

    SvaraRadera
  4. Det låter otroligt klokt och bra. Borde nog införskaffa en sådan lampa. Mina vinterkänningar har kommit de sista åren. Och det tar ett tag innan man ser ett mönster. Inte bara att man är trött i största allmänhet utan att man (jag) är mentalt trött.

    SvaraRadera
  5. Vad skönt... Och vad skönt att det snart är mars :)

    SvaraRadera
  6. härligt att höra! att den varit hanterlig. och att ljusterapi funkar, det har jag länge undrat. kram!

    SvaraRadera
  7. Alison: Ja, det är faktiskt väldigt skönt att det tycks ha stabiliserat sig den här vintern. Min mamma har också en väckningslampa som hon är mycket nöjd med; jag skulle tro att det funkar likartat och man slipper i alla fall det där jämnsvarta mörkret när man ska upp. Vi har en Innosol Rondo som både är snygg och alldeles underbar:).

    annika: När jag träffade den där husläkaren som ordinerade ljusterapi, fick jag vet att psyk i Malmö använt den metoden mycket för just depressioner med en stor framgång. Sen blev det ändring på överläkarposten och plötsligt förordade man prozac istället. Det var jag inte intresserad av och vi köpte oss en lampa istället. Jag är inte alls negativ mot piller. Ibland är det det enda som kan hämta upp en ur en depressionsgrop, men för mig var det helt fel just då och nu. Skönt med väckningslampa; det kanske är nästa steg här?!

    Fröken K: De kommer i lite olika prisklasser. Jag såg att vår variant för tillfället kostar ca 2000 kr (kollade prisjakt), men det finns andra varianter av Innosols lampor som kostar ca 1600 och upp till 3400. Ganska stor spännvidd... Men skönt är det och väl värt pengarna. Nu har vi haft vår i många år!

    Librarybeth: Precis! Det tar ett tag och jag hann ju tro att jag var galen och fast i ett felaktigt förhållande;)! Det är en riktigt bra investering för husfridens skull.

    Lena: Jaaa, vad skönt att det snart är mars. Imorgon!

    fru a: Jodå, ljusterapi funkar helt klart enligt mig! Inte dumt att testa, faktiskt, i all vab-vånda och annat! Kram tillbaka

    SvaraRadera
  8. Intressant att det funkar så bra! Nu blev jag också nyfiken på en sån där lampa! I år har jag tyckt att vintern har varit tuff för mig, tror nog att jag haft en lättare vinterdepression. Allt har bara känts jobbigt, jag har varit extremt lättirriterad och stört mig på allt och alla, ingen energi och absolut ingen företagsamhet, bara frustration över allt jag inte fått till. Som tur är har jag ju varit hemma med min lilla solstråle och hon har ändå gjort vintern ljus och härlig!

    SvaraRadera