torsdag 22 oktober 2009

Rubinen 2 år och fyra månader


"Vad är det, mamma?", kan det låta ganska ofta just nu i trotsgyttret, när orken är slut och gigantgrälet klingat av. Då är det svårt att fortsätta vara arg och det vet han...

Jag stjäl åldersstolpen från Anna ser dej och berättar om lille Rubinen som idag är två år och fyra månader.

Han har blivit gosig på ett helt nytt sätt; vill gärna kramas, hålla i hand, säger att han älskar olika personer och saker. Han håller gärna om sin syster, lägger sig med huvudet i hennes "knä" och låter henne röra med sin små skarpa fingrar i hans ansikte och hår. Sekunden efter kan hon få sig ett slag eller bli puttad, för Rubinen är snabb i vändningarna just nu.


Vredesutbrotten har blivit mer regelrätta provocerande trotsutbrott och han testar gränser överallt, både hemma och på dagis, där gräl med fröknarna inte är en ovanlighet. Jag tycker att det är skönt att han även trotsar där - och det gör även de - för det visar att han är trygg där på ett helt annat sätt nu.

Fortfarande sjunger han mycket mycket och så fort någon av oss börjar sjunga på en sång, faller han in, nästan omedvetet, och sjunger med. Han räknar åtminstone till 30, läser alla bokstäver, kan många böcker helt utantill (just nu är det "Siv sover vilse", "Fia och djuren går till sjöss", "Alfons och odjuret" och "Paddington" som står högst i kurs) och bygger fantasifulla tågbanor där tågen pratar med varandra. Lyssnar man i smyg på honom, för han långa dialoger mellan polisbilar och barbapappafigurer, men han vill också gärna "ges" scenarier att leka med.

Språket ligger något i startgroparna i övrigt, men det kommer allt mer. Vi tror att fördröjningen beror på att vi talar både svenska och danska med honom. Ibland kan det ta ett tag innan jag förstår vad han säger. Då är det oftast för att han vävt in ett danskt ord bland de svenska.

Hans blyghet har minskat något och försiktigheten likaså, även om han fortfarande gömmer sig bakom våra ben när han kommer till nya ställen.

Han skrattar åt Spöket Laban på dvd, gillar Pippi Långstrump och ser gärna på Thomas tåget. Det är lika fascinerande varje gång att titta på honom när han tittar på något han gillar (och det är ju stört omöjligt när man läser för honom, tyvärr). Han kan få en grå dag att bli alldeles alldeles lysande med sitt skratt. Kärleken till min lilla Rubin bara växer för varje dag, samtidigt som det inte finns någon som kan utmana och provocera mig som han.

6 kommentarer:

  1. Åh, vilken liten fining! Och lillasyster med!

    SvaraRadera
  2. Alison: Tack! Helt objektivt är de ju faktiskt ganska goa...;)

    SvaraRadera
  3. Jag måste faktiskt ta efter det här, det är så himla roligt att läsa, och väldigt roligt att ha på sin egen blogg oxå, för sina barns skull...
    Du skriver så fint om din lilla stora Rubin...han verkar vara en alldeles förträfflig kille, och om språket kan jag bara säga att det är supervanligt i flerspråksfamiljer, att de halkar efter lite...men det vet du redan I guess...
    Kramar!

    SvaraRadera
  4. Vilken fin kille! Det är mycket som känns igen:D Dessutom en helt underbar bild när han står och spejar ut genom fönstret. En liten indian, eller kanske upptäckare! Söta är de bägge två, dina fina smågrisar. Kram

    SvaraRadera
  5. Gulle! Vad fin han är!
    Och vilken härlig bild på dina små tillsammans!
    Kram!

    SvaraRadera
  6. fröken blund slår dank: Ja, visst är det ett bra sätt att för egen del också kunna hålla lite reda på vad som händer från tid till tid! Och, ja, man måste ju inte uppfinna hjulet.
    Jag tror också att det tar lite extra kraft att sortera två språksystem i huvudet; kanske framförallt när de är så lika som svenskan och danskan. Dessutom sägs det ju att danska barn är allra senast på att lära sig sitt språk. Man kan ju inte riktigt klandra dem för att de inte hör vad som sägs...;) Kramar tillbaka!

    Anna ser dej: Tack, du! Jo, han är en liten fining och de verkar verkligen vara väldigt i fas, våra små. Upp i fönstret tar han sig själv med hjälp av pall som han flyttar från rum till rum. Jag bara funderar på hur det ser ut från grannarnas håll... Kram!

    C: Tack! Det börjar faktiskt bli fler och fler stunder av konstaterad syskonkärlek mellan slagsmålen och tårarna. Skönt! Kram!

    SvaraRadera