måndag 6 december 2010

Dag 27 - Min favoritplats

Föga förvånande kan jag avslöja att min absoluta favoritplats är mitt hem. Så har det nog faktiskt varit oavsett var jag bott (i min älskade stad), men nu har jag bott i det här huset i hela 9 år. Och det känns. Trots pälsänger, dåliga tvättstugetider, dragiga fönster och knarriga golv så är detta mina favoritplats. Just nu.

2 kommentarer:

  1. Hittar ingen mailadress till dig så jag ger dig pepparkaksreceptet här! Obs, här snålar vi inte med socker och smör. :)

    Tips: Mortla kryddnejlikorna ordentligt, det lönar sig. Jag silar allteftersom jag mortlar, det blir lättare att komma åt de större och envisare bitarna.


    ROSENDALS KRYDDIGA PEPPARKAKOR

    Degen är mycket hållbar, så man behöver inte baka ut allt på en gång. Tänk bara på att inte förvara den för kallt, då kan den bli torr och smulig. Pepparkakorna blir knapriga och lite hårda.

    4,5 dl ljus sirap
    300 g smör (mjukt, rumsvarmt)
    4,5 dl strösocker
    1 ägg
    4 tsk nymalda kryddnejlikor
    6 tsk malen kanel
    4 tsk malen ingefära
    4 tsk nystött kardemumma
    13-15 dl vetemjöl

    Koka upp sirapen. Rör om. Låt svalna något.
    Rör ner sockret, ägget, kryddorna och det rumstempererade smöret.
    Tillsätt mjölet, den mindre mängden (spar resten till utbakningen). Arbeta väl så att allt blandas ordentligt. Låt vila svalt men inte kallt till nästa dag.
    Kavla ut degen tunt och ta ut figurer. Lägg dem på smorda plåtar.
    Grädda i 180-200° i ca 8 min.

    SvaraRadera
  2. Alison: Tack, tack, fina! Jag ska leverera receptet till den som utför alla matsysslor i det här hemmet...;) Eller så kanske jag ska försöka själv?

    SvaraRadera