tisdag 1 september 2009

Doktorsbesök

In och ut. Så snabbt gick 6-månaders-besöket hos doktorn på Bvc idag. Snacka om att det finns en läskig överbelastning inom vården just nu. Jag tänker på alla dem som inte vet vart de ska vända sig med sina frågor, som känner av stressen i mötet så mycket att de tystnar, lägger locket på och går därifrån utan att ha fått ventilera och lufta sin oro. Jag tänker på hur många som därmed inte får den hjälp de kanske behöver NU.

När vi åkte till Blekinge för akupunkturbehandlingarna av sonens kolik, talade vår akupunktör tillika barnmorska om de 2-månaders-samtal som de numera erbjöd alla nyblivna mammor på Mvc/Bvc. Samtalen var till för att fånga upp eventuell förlossningsdepression, men också för att mammorna för en gångs skull skulle få tala lite om hur DE mådde utan att bli avbrutna av ledsen eller hungrig bebis. Det visade sig att den ansträngning som detta innebar att få till, minskade kostnaderna i vården i längden pga av att man i ett tidigt skede hittade dem som behövde extra stöd. Tanken och önskan var att även de nyblivna papporna skulle få den här typen av samtal så småningom.

Här i Malmö är det verkligen inte så. Här finns inga sådana förebyggande samtal. Jag vet så många som upplevt både stressen på Mvc och på Bvc samt såklart även på de akuta klinikerna som väldigt negativ och destruktiv. Och det föds bara fler och fler barn. Jag undrar när något verkligen ska göras för att barnmorskor och sjuksköterskor på Mvc och Bvc ska få en dräglig arbetsmiljö.

2 kommentarer:

  1. Åh vad jag önskar att det fanns samtal, verkligen samtal för oss småbarnsföräldrar. En stund att bara få vara ,utan att bli avbruten av en hungrig/ledsen/frustrerad bebis.
    Det är precis det jag känner att jag vill jobba med, och för, som nyutexaminerad samtalsterapeut!

    SvaraRadera
  2. Yogamamma: Ja, visst behövs det människor som går in i just den branschen! Oftast så lågprioriterad och oglamorös. Samtalen på tu man hand med någon som lyssnar bara på mig är så livsviktiga.
    Jag vill själv också hitta ett sätt att nå den här gruppen av nya föräldrar och småbarnsföräldrar, men jag försöker finna ett sätt att bilda en grupp där man kan få lyssna på varandra. Formen är inte helt lätt. Tyvärr är det ju tiden som bristvara som sätter stopp. Å andra sidan tror jag att tiden blir mer och bättre om man tar sig den lilla tiden för just den här typen av sammanhang.

    SvaraRadera