måndag 28 februari 2011

Idag är det ingen vanlig dag, idag är det lillasysters tvåårsdag!

En liten drama-drottning tillika galning är idag hela 2 år. Jag kan faktiskt inte riktigt förstå det.


När Rubinen var så här gammal hade vi en 4-månaders bebis som tog upp all tid och som precis höll på att skaka av sig koliken. I efterhand känner jag en viss sorg i hjärtat för det.

Igår firades den lilla grisen av släkt och några enstaka vänner i samma ålder med medföljande föräldrar. Uppståndelsen och de många paketen gjorde att hon sov sig igenom natten utan att vakna en endaste gång. Det har inte hänt sedan... ja, jag vet faktiskt inte.
Idag kunde vi följaktligen smyga in med pakethögen och ett tänt ljus på hennes rum och sjunga för henne i hennes egen säng. Och hon sov fortfarande klockan 6.30!

Väl på dagis fick hon en krona tillverkad till sig och den har hon struttat omkring med här hemma sedan hon kom hem. Och som hon domderar sin omgivning! Både med och utan krona.

Den nyblivna tvååringen är fortfarande en allätare och favoriserar proteiner framför kolhydrater och är faktiskt inte så förtjust i söta saker. Hon äter med gaffel och sked och använder lika mycket sin högerhand som sin vänsterhand.
Sjunga gillar hon och tar gärna upp sånger vid bordet. Även på dagis. Luciasångerna går fortfarande varma här hemma.
Hon dansar och tar gärna på sig "balettskor" och snurrar runt med något kramdjur i högsta hugg.
Det där att bädda ner dockor och kramdjur har också kommit starkt på senaste tiden, men det är lika kul att köra med bilar och tåg om hon får vara med storebror. Hans motorcykel är dessutom jätterolig och en ständig källa till konflikt mellan syskonen. Pippihuset som hon och Rubinen fick tillsammans i julklapp av farmor och farfar är en stor favorit och Kanin är numera inte nummer ett som sovsällskap; det kan lika gärna bli Barbamama, Fifi, Viola eller ett litet hjärta som Pydd tillverkade på "Alla Hjärtans-dag" på dagis.

Fortfarande är hon orädd och i jämförelse med storebror så är hon helt enkelt vild. Det är hon som kastar sig ut för rutschbanor, klättrar på grejor och hoppar ned utan att tänka två gånger.

Kläder är viktigt och hon är mycket bestämd med vad hon vill ha på sig. Vi är glada att hon inte kan öppna sin garderob, för då hade alternativen varit övermäktiga för henne... Däremot får vi verkligen inte sätta klämmor eller gummiband i håret på henne och inte heller borsta henne. Då blir hon tvärarg. Jag klipper hennes lugg när hon inte är på krigsstigen och det får räcka just nu.

Vi ska läsa för henne innan läggdags, tycker hon, och har nog varit lite slarviga med det som var en sådan självklarhet (och fortfarande är det) med Rubinen. Nu börjar det dock funka att läsa lite längre böcker för henne och även de tristaste pekböckerna kan vara kul, eftersom hon pratar så bra. Då blir det istället så att hon får berätta vad som händer i böckerna.

Syskongrälen är ständigt förekommande i vardagen och båda är lika mycket orsak. Båda retas och båda blir arga på den andra. Fast de älskar varandra så att det brinner till i hjärtat när man ser dem.
Att vara med dem är både otrolig glädje och nåd; kärlek när den är som allra störst, men självklart också tinnitushotande utmattande tortyr. Den största tortyren skulle dock vara att inte ha dem i mitt liv.

8 kommentarer:

  1. Grattis till lillasyster! Vilken goding hon är! Så kul att du delar med dig och berättar om henne och hennes utveckling, det låter som hon är ett typiskt småsyskon, tidig med språk, orädd och framåt :) Hoppas hon är nöjd med sitt födelsedagsfirande, en väldigt fin krona måste jag säga! Kram

    SvaraRadera
  2. Grattis grattis. Fina Pydden.

    SvaraRadera
  3. Åh så fint! Grattis grattis! Och när jag läser dina rader känner jag igen så mycket från min egen dotter som i år blir 24! De där småbarnsåren är för evigt inristade i mitt mammahjärta :)

    SvaraRadera
  4. Underbar bild! Och underbar beskrivning av en fin och orädd liten människa. Tänker mycket på Nils när jag läser det du skriver om henne. Utom det där med sömnen då, aldrig att han skulle få för sig att sova hela natten... Kram!

    SvaraRadera
  5. All is pretty: Tack! Och ja, hon är nog väldigt mycket småsyskon. Någonstans kan jag hoppas att hennes superlativ-gester kommer att sitta i och att hon vägrar inordna sig. Födelsedagsfirande var helt klart bästa aktiviteten enligt Pydd och kronan mycket poppis! Smart konstruktion från dagis sida, måste jag säga. Kram tillbaka!

    Kajsa: Tackar, tackar å hennes (med det tjusiga namnets;)) vägnar!

    Fröken K: Tack, tack!

    annika: Tack! Och tack! Roligt att det är igenkänning. Det är så spännande att tänka på vad som månde bliva av denna lilla människa och vid 24 år vet man ju något lite mer, kan jag tänka:)!

    Anna ser dej: Tack! Hon är i sitt fotoesse just då (och givetvis är det pappan som tar bilden...). Och grejen är att det tycks verkligen ha varit en engångsgrej det där med sömnen... Skulle dock vara väldigt kul att se dem ihop! Det får vi kanske snart! Kram!

    SvaraRadera
  6. Grattis i efterskott sötaste Pydden! Vilken härlig bild :) Igår hade Skruttan pippilotter i håret första gången utan att ta bort dem, och borstningen gillar hon inte heller...Men den måste ske morgon OCH kväll för annars blir det tovigt. Hon har ju ärvt sin mammas tjocka hår...

    SvaraRadera
  7. Soffy: Tack, tack! Borstningen måste ske ofta för Pyddens del också. Hon sitter och snurrar håret runt fingret när hon är trött och tenderar att fastna om håret är lite tovigt... Det har hänt ett antal gånger redan.;)

    SvaraRadera