onsdag 31 augusti 2011

Och regnet det bara öser ner...


Tråkigt att jag tjatar, men vi skåningar (i alla fall vi som stannat här hela sommaren) har haft så dödstrist väder så länge nu, att det börjar kännas som att vi lever under en dusch/tekupa med fukt i taket. Idag kom ett monsunregn lagom till middagen. Jaha, tänkte jag. Utan att röra en min.
För så är det. Jag minns inte solen längre.




tisdag 23 augusti 2011

Det grönare gräset

Väldigt sällan - faktiskt så sällan att det slår mig i huvudet när det väl händer - skulle jag vilja vara någon annanstans än där jag för tillfället är. Så mycket tycker jag att jag ändå kan styra över mitt liv.
Fast idag så är jag ensam med barnen och skulle mer än gärna tagit ett besök på den dära festivalen. För nu har jag missat både föreläsning om "Badskumt", Edda Magnason, Movits! och Tingsek. Trist kväll att sitta i soffan, läsa Kunzelmann & Kunzelmann och dricka te istället. Fast vad är väl en bal på slottet?

söndag 21 augusti 2011

Jag funderar

Mycket grejer händer i mina lilla inrutade värld.
Vi funderar.
På var vi vill bo, vad vi har råd med, vad som är värt vilka pengar och sådant. Och jag funderar definitivt på om jag vill lämna den helt unika tillvaro jag har med allting samlat i samma kvarter. Det kan man ju vilja ge sin högra arm för egentligen, eller hur?
Vi funderar också på vad Pydden känner och tänker när hon säger att hon vill vara med sina barn och dansa, på den avdelning hon precis blivit för liten för att vara på. Det svider i en liten medveten tjejs tankar. Och i hennes föräldrars.
Vi funderar på om alla föräldrar införskaffade luskam, typ Nitfree, och kollade sina barns hår i fredags när larmet om huvudlöss gick på förskolan och om vi kommer att slippa luskamma dagligen i någon månad framöver.
Vi funderar på en hel del och jag är ju sådan att när jag funderar finns det inte så mycket som kan formuleras. Det ligger liksom och jäser i väntan på utbak i mitt huvud.

fredag 12 augusti 2011

I backspegeln ser sommaren pastellfärgad ut


Sommaren har varit helt ok, bortsett från att Skåne haft rent uselt väder. Regnet har känts konstant och fukten sitter i allt. Inte kul.
Men, barnen har varit på någorlunda glatt humör och så även vi föräldrar. Det är ju inte så dumt.
Och orsaken till att jag reflekterar över det just idag är för att jag håller på att bli GALEN på lillasysters trots. Det är, liksom regnet i Malmö, konstant. Det sitter i allt, precis som fukten. Upp ur sängen, byta blöja (glöm att ens försöka potträna en surpuppa), borsta håret, klä på sig, äta frukost, sitta vid matbordet, borsta tänder, sluta leka innan dagis, byta blöja igen och ta på byxor, komma till dörren, klä på sig ytterkläder, gå nedför trappan, sitta eller inte sitta i vagnen, hålla i handen och gå till dagis. Och sedan tar det vid på samma sätt vid hämtningen rapporterar maken. Och så kvällen. Likadant.

Jag andas djupt och övar mig i tålamod, men när varenda sak stöter på gnällpatrullen är det nästintill övermänskligt att hantera en morgon utan att själv vrålskrika eller slita ut sitt hår från rötterna. Jag hoppas att det är en fas. Jag hoppas att solskensflickan vaknar imorgon igen. För jag vet ju att hon finns där under allt det där nejandet och gnällandet.

onsdag 10 augusti 2011

Naturligt skönt

Som jag tidigare skrivit om, så är min långsiktigare vision att byta ut alla olika typer av skönhets- och hygienprodukter jag och familjen använder till mer natur- och människovänliga alternativ. Jag har kommit en bit på vägen. Eleven har mängder med mer eller mindre miljövänliga alternativ i sin eko-fåra och Life-butikerna säljer också en hel del alternativ.

All rengöring har nu bytts ut mot Weleda-produkter. Lite flottigt, men effektivt. (Torrschampo mellan hårtvättarna gör att luggens flottighet snabbt kan hanteras...). Dock är deras duschkräm superbra.
Deodorant har jag helt enkelt bara valt bort aluminiumingrediensen (och parfym). Det fick bli aco:s. Det tog ett tag att vänja sig, men, tja, nu känns det naturligt.

Schampo och balsam har jag testat både disp och nu senast Madara.

Under sommaren har jag inte använt lika mycket make-up som jag brukar under resten av året, men jag har en concealer från Nilens jord som jag är mycket förtjust i och så använder jag mineralpuder från Lily Lolo samt även deras ögonpenna.
Dagkrämen har jag ännu inte bytt ut, men jag har tyvärr känt att Nuxe som jag använder nattetid är alldeles för fet.

Idag tog jag mig an den lite knepigare projektet att se över naturligare nagellacker. Eller, det var faktiskt inte så knepigt. Jag hittade fem olika alternativ som jag kunde välja mellan. Mest skönt känns det för att jag vet att barnens fingrar ständigt är i deras munnar och då är ju ett giftfritt alternativ inte helt dumt...

Jag vet att man kan mäta miljö- och människopåverkan på många sätt. Jag kan inte säga att jag satt mig in fullständigt i varje produkt innan valet, men jag har försökt att så långt det varit möjligt (utan att spendera timmar i letandet) göra val som känts bättre än de tidigare produkter jag haft. Sedan måste förstås produkten också kännas bra, annars blir det ju lätt lite meningslöst för då är ju risken stor att den bara står och blir dålig.

Parfym har jag dock haft väldans svårt att avstå ifrån, men när allting annat är minimerat så känns det ju något lite bättre i alla fall;).

tisdag 9 augusti 2011

Att behålla sommarkänsla i höststad

Det är bara att acceptera att Malmö svidat om. Träden är visserligen fortfarande gröna, men krispigheten i luften, fukten och de återkommande regnen talar sitt språk. Det här har nog varit en av de vädermässigt tristaste somrar Malmö upplevt på länge och fastän jag inte är ett fan av hetta känner jag mig snuvad.
Snuvad på havsbaden, snuvad på sommarklänningar, snuvad på uteserveringshänget som visserligen är möjligt ett tag till, men som är alldeles särskilt magiskt under heta sommarkvällar.

Och nu jobbar jag igen. Det är svårt att hitta energi och glöd just nu. I morse grät båda barnen vid lämningen på dagis och rörigheten där inför omorganisationen nästa vecka går inte att blunda för.

I slutet av september åker jag och maken till Madrid. Just nu behöver jag den påminnelsen något så innerligt för att hantera den här veckans långa dagar och olusten inför en ny termin. Kanske finns det en aning sommarkänsla som kan plockas fram under de dagarna som gör hösten och vintern något lite lättare?
Idag är det enda som talar sommar mina strumplösa fötter.



måndag 8 augusti 2011

Våga vara den du är

Min ambition har alltid varit att låta mina (då framtida) barn få utvecklas åt det håll som just de som individer är ämnade att gå. Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort, för, som jag faktiskt antydde i inlägget innan detta, så påverkas barnen av allt som vi gör, säger och tycker vare sig vi vill det eller ej. Och då är det svårt att se vad som är just det håll som han eller hon som alldeles egen individ ska gå. Eller existerar det ens något sådant som 'alldeles egen individ'? På något sätt; jo, det tror jag. Ett prisma av allt som tagits in, idisslats och varit medfött. Med egen vilja, egen smak och egen lust.
Hursomhelst; Alison skriver ett mycket bra och tänkvärt inlägg om just sådana frågor idag. Och Rubinen; han älskar nagellack. Gärna i mörka färger.

fredag 5 augusti 2011

Rubinen funderar...

"Tänk om Jesus flyger ner från himlen och går uppför alla våra trappor och ringer på vår dörr!", säger Rubinen, "då kan ju vi leka med honom. Men man kan inte se honom för han är liksom vit."

Jag skulle nog säga att Jesus plats i vår vardag är ganska begränsad. Åtminstone i mina ord till barnen, kanske man ska säga, och åtminstone än så länge. Därför är det rätt spännande att höra hur hela min arbetsmässiga (och trosmässiga) referensvärld liksom letar sig in i Rubinens fantasivärld. Skumt och fascinerande på en och samma gång.
Jag inbillar mig inte för fem öre att vi kan undanhålla någon enda liten bit i våra värderingar och övertygelser för våra barn. De påverkas och färgas och får så småningom göra upp med det bagage de bär. Och det gäller förstås verkligen inte bara religion eller bristen på den. Det gäller precis allt.

onsdag 3 augusti 2011

Status: blöt fas?

Tre av fyra nätter sedan i helgen har störts av praktiska göromål med blöta lakan, tillhörande dusch och försök att somna om när hjärtat dragits upp i sysslopuls igen. Inte kul. Jag hoppas på mikrofas, för något speciellt mönster finner jag inte.
Nu blir det extra runda till toaletten för storebror innan vi går och lägger oss, för känslan av att vakna i ett hav av kiss är... inte trevlig.

måndag 1 augusti 2011

Var ääär ni?

Att skriva om att orden saknas, känns inte så meningsfullt. Dagarna är för tillfället på något sätt inte dagar utan en slags linje av tid som är svårbeskrivbar. Kanske handlar det om just en längre ledighets "baksida"?

Vi
leker på lekplatser,
har fortfarande inte badat i havet i sommar,
konstaterar att det vanligtvis pålitliga Skåne varit ett regntillhåll i juli,
äter för mycket godis och annat onyttigt,
började se första säsongen av Sex & the City igen,
längtade efter Frasier-säsongerna och lokaliserade till slut var den första befann sig på utlån,
läser fortfarande (just nu Kunzelmann & Kunzelmann),
vaknar vanligtvis en timme senare än under "terminerna",
och, ja, försöker träffa vänner så mycket det går och det går ganska bra, som tur är. När hösten väl är inne vet jag med mig att kvällarna tenderar att snabbt bli intecknade av olika engagemang och jobbtillfällen. Det gäller att passa på nu.

Om en vecka har jag förmodligen min första arbetsdag efter semestern avklarad. Det känns konstigt och faktiskt ganska overkligt att titta i kalendern (ja, jag har fortfarande en pappersvariant - har någon ett tips om en bra iPad-app som skapar samma överblick som ett veckouppslag i en pappersvariant?).
Jag var inne på jobbet idag och bokade in samtalstider som jag lagt in under första arbetsveckan. Hissen var nyfixad, men allt annat som vanligt. Vet inte riktigt vad det vill säga.
Och så såg jag en fantastiskt fin jacka igår som jag funderar allvarligt på att ge mig.

Attans, var är de? Orden?